מהי חרדה?
אין דבר טבעי יותר מלפחד, לדאוג מדי פעם. זוהי תגובה טבעית של הגוף למצבי חירום. כ 30% מהאוכלוסיה יחוו התקף חרדה במהלך חייהם.
חרדה זו תחושה של פחד, מועקה, סכנה ומתח כתגובה למצב מסוים. החרדה יכולה לבוא בהתקפים קצרים או ארוכים, או להיות נוכחת באופן תמידי, כמו חרדה ממקומות פתוחים, המלווה תמיד את הסובל ממנה ומשפיעה על חיי היומיום שלו. תחושת החרדה מלווה לפעמים בלחץ בחזה ועלייה בדופק, לכן הסובל ממנה עלול לחשוב שזהו התקף לב ואף להגיע לחדר מיון.
יש מספר סוגים של חרדה:
הפרעת חרדה (התקפי פאניקה)- הרגשה פתאומית של פחד או אימה, בדרך כלל מחשיפה לגורם מסוים או אפילו מחשבה על הדבר.
התקף חרדה יכול להיות חויה מאד טראומטית, מאד קשה ולכן קורה שלאחר התקף חרדה נשאר פחד מפני התקף נוסף והדבר בפני עצמו מוביל להתקף חרדה.
חרדה חברתית- מצבים כגון דיבור לפני קהל, אצל מרבית האנשים יוצרים אי נעימות מסוימת, אבל במקרים מסוימים גורמים למצב חרדה אמיתי. גם מצבים חברתיים שבדרך כלל אינם יוצרים תחושה של אי נעימות, כמו אכילה בחברת אנשים, עלולים לגרום להתקף חרדה.
חרדה כללית – חרדה מתמשכת, הכוללת סימנים של כאבי ראש, הפרעות שינה, דפיקות לב מואצות, קשיי נשימה. דאגה וחרדה באופן מתמיד לגבי מספר תחומים בחיים, קשיי ריכוז ולפעמים מתלוות הפרעות נוספות כמו דיכאון.
פוביות – פחדים חזקים מפני דברים מסוימים, למשל נחשים, גבהים, חללים סגורים ועוד למעלה מ-250 סוגים שונים של פובית. הסובל ממנה ימנע מהדבר ממנו פוחד לפעמים עד קיצוניות, כמו למשל אנשים הפוחדים מזריקות שנמנעים מטיפול רפואי בגלל הפחד.
אגורפוביה – פחד מפני מקומות פתוחים מחוץ לבית. לפעמים מתפתח אחרי סדרה של התקפי חרדה שקרו מחוץ לבית. הפחד מפני המצב שבו מתחיל התקף חרדה במקום ציבורי ולא מוגן, עלול לגרום להסתגרות ולבעיה בתפקוד מחוץ לבית.
התסמינים של חרדה:
מבחינה פיזית- יובש בפה, דפיקות לב מואצות, מתח שרירים, הזעה, שלשול, בחילה,כאבי בטן, קור והזעה בידיים, קושי בבליעה, כאבי ראש.
מבחינה נפשית- קושי בריכוז, שיתוק, עצבנות, פחד ומועקה, ניתוק מהעצמי ואף חשש משיגעון או מוות.
מה גורם לחרדה?
רב הנסתר על הגלוי במקרה זה. מה שידוע הוא שיש מרכיב גנטי תורשתי להופעת החרדה. כמו כן גורמים פסיכולוגיים, חוויות וטראומות שעבר האדם בחייו, אורח חיים, שימוש בסמים ואלכוהול, ותהליכים כימיים במוח – שיבוש במערכת ההולכה העצבית, בעיקר של נוראפינפרין וסרוטונין.
טיפול ברפואה קונבנציונלית
הטיפול מתחלק לשני סוגים, פסיכולוגי-התנהגותי והטיפול התרופתי.
אבחון ברפואה סינית
על פי הרפואה הסינית, לכל איבר תפקודים מורחבים מאלו של הרפואה הקונבנציונלית. כמו כן האיברים מקושרים לרגשות ומשפיעים ומושפעים מהם.
כל אדם המגיע לקליניקה עובר אבחון הכולל תשאול מפורט, התבוננות בלשון ומישוש הדופק. כך ניתן להבין מה קורה בגוף, אילו איברים יצאו מאיזון ומה גרם לבעיה.
לרוב הפרעת החרדה מקושרת להפרעות באיברים: טחול, לב, כבד וכליות. חוסרים של דם או צ'י, תקיעות של דם או צ'י, עודף של חום או קור ועוד.
בלב, לפי תורת הרפואה הסינית, שוכנת הנפש. כאשר היא לא שקטה יש לחפש מה נפגע בלב. הכליות, לפי כתבים אלו, מקושרים לרגש הפחד. לכן יש לחפש האם האנרגיה של הכליות יצאה מאיזון.
טיפול ברפואה סינית
טיפולים ברפואה סינית לחרדה:
דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, דיקור אוזן, טווינא, מוקסה, כוסות רוח ועוד– לפי הצורך…
לרוב כבר בטיפולים הראשונים תחושת החרדה מתחילה להתחלף בתחושה של רוגע.
המטופל מקבל המלצות לשינוי בתזונה אם יש בכך צורך, ושינוי באורח החיים.
מומלץ לעשות יותר פעילות גופנית הכוללת תרגילי נשימה כגון יוגה, טאי צ'י או צ'י קונג. לנסות סוגי מדיטציה שונים, לישון בשעות סדירות, לאכול באופן מסודר 3 ארוחות ביום לפחות. וגם לצרוך יותר פחמימות מורכבות כמו אורז מלא על מנת להרגיע את מערכת העצבים, ופחות סוכרים וקופאין אשר להיפך מעוררים את מערכת העצבים.
אין פה ניסים, זהו תהליך שיש לעבור, עבודה לטווח הארוך שמשנה את האדם ואת חייו לטובה